Австралија конечно ја добива својата сопствена вселенска агенција. По неколкумесечни разговори, сојузната влада одлучи дека е време да дојде на ниво со другите развиени земји, вклучувајќи го и соседот, Нов Зеланд, и стави 50 милиони долари на страна за да ја започне програмата.

Владата се очекува да го претстави својот предлог за финансирање во федералниот буџет на 8 мај, а веројатно е дека поранешниот шеф на CSIRO, Меган Кларк, ќе биде објавен како шеф на агенцијата за првата година.

Се разбира, иако 50 милиони долари не е незначителнa сумa, започнувањето на вселенската агенција е прилично скапо, па од приватниот сектор ќе се очекува да придонесе за поголемиот дел од финансирањето – остварлива задача со оглед на економскиот поттик што програмата веројатно ќе ја исполни.

Говорејќи со CNET, директор на Австралискиот центар за истражување на вселенското инженерство на Универзитетот во Нов Јужен Велс, Андреј Демпстер рече дека е уверен дека “треба да можат да направат нешто корисно со парите” и посочија дека програмата може да го мотивира развојот на стартап компании. Сепак, тој предупреди дека “Во агенцијата ни требаат технички луѓе кои се проактивни ,а не реактивни”.

ОСТАВИ ОДГОВОР

Внеси го коментарот
Внеси го твоето име тука