Во септември USB-IF, управувачкото тело на USB, ги објави спецификациите за USB 3.2. Новите спецификации укажуваат споени два канали од 10Gb/s заедно за да се постигне брзина до 20Gb/s . Тоа е половина од пропусната моќ на Thunderbolt 3, што е најсилниот конкурент на USB.

Synopsys објави видео од првите USB 3.2 демонстрации. Synopsys користи Windows 10 систем кој ги користи постоечките USB драјвери вградени во оперативниот систем. Целниот уред беше систем Linux конфигуриран како уред за масовно складирање кој работи со моќна низа со капацитет од најмалку 2.000 MB/s. Прототипот на хардверот кој седи во средината се состои од USB PHY изградени на FinFET процес кој работи на 10 Gb/s по лента. Според Ерик Хуанг од Synopsys, поврзувањето со ленти му овозможува на интерфејсот да постигне USB 3.2 брзина.

Не очекуваме да видиме производи кои го користат новиот стандард од средината до крајот на 2019 година. Кога овие производи ќе се појават, тие ќе користат кабли тип Ц. Synopsys беше многу специфичен за каблите користени во оваа демонстрација. Компанијата ни кажува дека користела кабли на Belkin USB 3.1 Type-C кои се исти како што можете да ги купите денес во сите продавници.

Поголемиот проток на USB 3.2 ќе ги зајакне постојните технологии, но ќе треба да купите нов хардвер. Битребало да видиме USB-поврзани монитори и уреди за складирање најпрво да ја усвојат технологијата, по што следат професионални и потрошувачки уреди.

ОСТАВИ ОДГОВОР

Внеси го коментарот
Внеси го твоето име тука